Количка

0 артикула

Категории

ТОП 5 дефицити на нутриенти в съвременния човек.

Дата: 2019-03-03

За да живеете добре - хранете се добре и водете активен начин на живот.

За да нямате недостиг на някои важни нутриенти, от които тялото ви има необходимост, осигурете си ги чрез балансирано хранене. Без тези хранителни елементи, набавяни чрез храна или качествени добавки, вашето тяло няма да функционира правилно, ще изпитвате изтощение, тревожност, липса на енергия и ще водите непълноценен живот.

Единствения начин да предотвратите и решите проблема е да знаете кои са ТОП 5 нутриентите, които липсват или са в недостатъчно количество в съвременния човек.

1. Напомпай Желязото. Уморени или изтощени, чувствате слабост, студенина или често се задъхвате? Тези симптоми водят само към едно - недостъчно Желязо. Успокойте се - Вие сте един от милионите хора страдащи от тази недостатъчност. Недостига на Желязо е признат от Световната Здравна Организация (СЗО) за най-често срещаната липса на хранителен елемент, особено при жените (най-вече бременните), децата (най-вече учениците), вегетарианците и веганите.

Всяка клетка от вашето тяло се нуждае от Желязо, за да се пренася кислород в кръвта. Твърде малкото Желязо ще доведе до лесно изтощение и често боледуване. За да увеличите Желязото се хранете с повече червено месо, пилешко и пуешко месо, спанак, червено цвекло и леща.

За да подобрите усвояването на Желязото, комбинирайте тези храни с богати на Витамин С храни - портокали, киви, чушки, ягоди, кейл и не ги консумирайте едновременно с храни съдъжащи повече Калций (млечни продукти и др.).

Трябва много да внимавате с желязосъдържащите хранителни добавки, защото ако е предозирано, Желязото може да предизвика и констипация или да доведе до желязна токсикация. Затова винаги приемайте висококачествени добавки като:

 

 

 

2. Вижте светлата страна на Витамин D. Този витамин заслужава "второто" място в тази непрестижна класация на липси, поради мощната си сила да заздравява костите, да се бори с инфекциите, да увеличава мозъчното здрaве и подобрява настроението. Витамин D единствено се образува под въздействието на слънчевите лъчи, когато тялото е изложено на слънце. Основно правило - колкото е по-тъмна кожата, толкова този процес е по-труден. Много по-сигурно е да се консумират храни богати на Витамин D като млечни изделия, яйчен жълтък, мазна риба (сьомга и риба тон).

Тъй като малко храни осигуряват адекватни количества от този слънчев витамин, блестяща идея е да си го набавяте с помоща на висококачествени хранителни добавки заредени с активната форма - Витамин D3:

 

3. Преминете към план В12. Витамин B12. Червена светлина! Когато вашето тяло страда от липса на достатъчно червени кръвни тела, за да функционира нормално, може би причината е малкото Витамин B12. Лимитите за нивата му в организма са много остарели и недостатъчното количество в тялото на почти всеки човек е факт. Резултат на което е усещане за умора и бързо изтощение, матова кожа, световъртеж, депресия и липса на енергия и съпротивителни сили.

Витамин В12 е уникален, т.к. единствено се намира в животинските храни като млечни продукти, риба, телешко, пилешко и пуешко месо. Вегетарианците и веганите трябва да са особено внимателни към липсата на този "умен" витамин и да си го набавят от висококачествената хранителна добавка:

 

4. Калций. Този мощен минерал е необходим, за да имате здрави кости и зъби. Освен това Калция контролира функциите на мускулите, нервите и хормоните. Ако страдате от недостиг на Калций, който да поддържа тези функции, вашето тяло ще си го "открадне" от костите, което ще доведе до загуба на костна плътност, а от там пътя до фрактура и остеопороза е кратък. За да не се стигне до там, хранете се със следните храни: млечни продукти, риба, тофу и зеленолистни зеленчуци. За да се усвоява Калция, особено важно е да консумирате адекватни количества храни съдържащи фибри, Витамин D и Магнезий.

 

5. Съживи тялото си с Магнезия. Жизненоважен минерал, необходим за почти всяка функция в тялото на всеки от нас - от костно-ставните до мозъчните функции. Тъй като Магнезия е "замесен" в огромен брой процеси е много лесно да се каже, че имате недостиг проявен в много симптоми като: умора, безсъние, мускулни крампи, липса на настроение, слаби кости и зъби, високо кръвно налягане и тн.

За да увеличите Магнезия в тялото си консумирайте повече зърнени храни, тъмно листни зеленчуци, сурови ядки (бадеми, кашу) и дори черен шоколад.

Изключително добър източник на биоактивен, натурален Магнезий е: